اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللّٰهِ وَ بَرَكَاتُهُ
Sual: 16. Söz’de: “Çok kayıdlardan tecerrüd etmek, çok meratib-i külliyeden geçmek lâzım gelir.” İzahı.
Cevab: Çok kayıdlardan tecerrüd etmek, çok meratib-i külliyeden geçmek için gaflet perdelerinden sıyrılmak lazım gelir. Himmeti cesedine değil, ruhuna vermesi lâzım gelir.
Bunun en kolay yolu:
- Feraizi işlemek,
- Kebairi terk,
- Sünnet-i seniyyeye ittiba etmek ve
- Nefse hâkim olmak için riyazet,
- Kalbi nurlandırmak için zikir, Yani; tecelliyat-ı İlahiyyeye mahzen aklı nurlandırmak için tefekkür lazımdır.
Sual: İnşa nedir?
Cevab: Cenab-ı Hak kâinatı yarattıktan sonra hayatlıların birçoğunu (İnsan, hayvan, nebatat ve eşcar) ila ahir… Bunların hepsinin zerratını ve diğer letaiflerini âlem-i şehadet ve âlem-i gaybdan alarak terkib etmek suretiyle inşa etmiştir. Yani yaratmıştır. Meselâ: Her insanın iki şekilde yaratılışı vardır.
Birinci ciheti: Kâinattan zerratını ve cihazatını toplamaktır.
İkinci ciheti: Her bir insanın yaratılışında tefrik-i alâmet olan hilkat-i Vahdaniyet, yani birbirine benzememek vardır.
Sual: 70 bin perde arkasında Cenab-ı Hakkın Cemalini görmüş… İla ahir… Bu perdelerden maksat nedir?
Cevab: 70 bin perdenin izahı Mirac dersinde izah edilmiştir. Başka beyana lüzum yoktur.
Sual: Yed-i beyza, Kur’anda büyük bir yer işgal etmesinin hikmeti ve âdeta bu kâinat ve insanın yaratılışındaki gaye onunla tezahür ediyor gibi bir ehemmiyet verilmesinin sırrı nedir?
Cevab: Yed-i beyzadan murad Kur’anın nurudur ki mü’minlere sebeb-i hidayet, şifa ve rahmet olmuştur.
Her yüzyıl başında bir müceddidin ehl-i imanın imanlarını tecdit için ba’s olunmalarında ki hikmetle, o asrın iktizasına göre perdelenmiş, yed-i beyza-i Kur’aniyi görür ve ittiba edilir hale getirmektir.
Sual: Tenvirler adlı eserde bizim zahir nazarımıza göre siyasetvari bir durum görünüyor. Bununla Mektubat-ün Nur’daki, siyaseti terk etmek ve siyasetten Allah’a sığınmak düsturiyle nasıl tevfik edilebilir? Yoksa tenvirlerdeki Üstadın asıl maksadına mı vakıf olamıyoruz?
Cevab: Tenvirlerdeki siyaset, o zaman ki siyasilerin siyasetleri iktizası, mü’minlere taraftarlık göstermelerine karşı geçici bir cemiledir. Siyasetle iştigale fetva verilmemiştir. Çünki faideye değil zarara sebebiyet veriyor. (O zaman öyle icabetmiş.)
El Baki El hubb-u fillah,
Muhibb-i Muhlisiniz, İbrahim Hulusi
Orjinali indirmek için tıklayınız!
Bir önceki yazımız olan 124) VELAYET-İ SUĞRA'NIN İZAHI başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.