142) ŞERİAT MESELELERİNDE HATAYA DÜŞMEMEK İÇİN NE YAPALIM?

142) ŞERİAT MESELELERİNDE HATAYA DÜŞMEMEK İÇİN NE YAPALIM?

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللّٰهِ وَ بَرَكَاتُهُ

Bazı suallere cevaptır.

Sual: Mezheb-i Hanefi’ye göre, ikindinin sünneti ile yatsının ilk sünneti yerine kaza namazı kılınabilinir mi?

Cevab: Kılınabilir. Fakat büsbütün bu sünnetleri terk de muvafık olmaz. Bazen o sünnetlerde kılınmalı ki, sünnete ittiba edilmiş olsun.

Sual: İmama uyanlar Hanefi mezhebinde iseler, imamın arkasında Fatiha’yı okurlar mı?

Cevab: Okumazlar. Tafsilat fıkıh kitaplarındadır. Öğle ve ikindi farzlarında imama uyanların, Fatiha-i Şerife’yi kalb dili ile okumaları yani; İmama rabt-ı kalb edip Fatiha-i Şerife’yi içlerinden okur gibi olmaları muvafıktır.

Sual: “Şaban’ın son onbeş gününde oruç tutmayınız” mealinde Hadis-i Şerif var mıdır?

Cevab: Böyle sahih bir Hadis’e ihtimal yoktur. Belki bir tevili varsa onu da bilemiyorum. Çünkü tahrimen mekruh olan oruçlar, Ramazan bayramının birinci günü ile Kurban bayramının dört günüdür. Yani; senede beş gündür. Tenzihen mekruh olan oruçlar; Muharremin dokuzuncu veya onbirinci günlerini ilave etmeyerek yalnız onuncu günü tutulan oruçla, yalnız Cuma ve yalnız cumartesi ve bilhassa Nevruz ve Mehrecan günleri tutulan oruçlar ve beş gün müstesna bütün seneyi oruç tutmak ve bir günün orucunu iftarsız ikinci güne ulaştırmak suretiyle tutulan oruçlardır.

Sual: Şeriat meselelerinde hataya düşmemek için ne yapalım?

Cevab: Muteber Şeriat kitaplarına ve şayan-ı itimat muttaki âlimlere müracaat edersiniz. O kitaplarda bulduklarınızla veya o muttaki âlimlerden öğrendiklerinizle amel edersiniz.

El Baki El hubb-u fillah

Muhibb-i Muhlisiniz,  İbrahim Hulusi

Orjinalini indirmek için tıklayınız!

Bir önceki yazımız olan 141) SIKINTILI ÜZÜCÜ HADİSAT KUSURLARIMIZIN MUKTEZASIDIR. başlıklı makalemizde sıkıntılıhadisat ve zekat hakkında bilgiler verilmektedir.