اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللّٰهِ وَ بَرَكَاتُهُ
Aziz uhrevi kardeşim.
Mektubunuzu aldım sıhhat ve afiyette daim olmanızı Allah’tan niyaz ederim. Bu fakire haddinden hadsiz derecede fazla kıymet ve ehemmiyet veriyorsunuz. اَلْمُسْتَشَارُ مُؤْتَمَنٌ yani; müşavere edilen emniyet olunan kimsedir. Bu kaideye ve müşaverenin sünnet olmasına binaen kendimi haşa ne ehl-i salahat ve takva ve ne de ehl-i keramet bilmeyerek, meşveretin hakkını yerine getirmek için, sizin adına dert koyduğunuz suallerinize ve müşküllerinize cevab vermeye çalışıyorum. Bu kerre sorduğunuz meseleye gelince;
Peygamber efendimizin evlenmeye terğib ve teşvik eden emirleri pek çoktur. Ancak evlenmekte manevi ve imani küfüv yani; denklik olması da pek elzemdir. Bunu esas tutmayanların aile hayatları ya çabuk bozulur veya pek huzursuz olur. Bir hadis mealine göre de “Ahir zamanda ümmetimin hayırlısı dünyadan hazzı az alandır.” buyrulduğu rivayet ediliyor. Bunu da evlenmemekle tefsir ediyorlar. Kanaatimce o hadis umumi değildir. Ümmetin manevi yaralarını tedaviye manen memur edilenlere mahsus olsa gerektir.
Eğer evlenilmezse bu meşru yol haricinde harama girmek tehlikesi vardır. Hem akid, yukarıdaki şartlar esas tutulmuşsa makbul, ayrılmak ise makbul değil mezmumdur. Birde ayrılmaktan manevi zarar gören en ziyade kadındır. Çünki onun dünyevi istikbali için kötü bir not almak veya vermek demektir. Mü’min, mahlûk-u Hüda’ya şefkatli olmalıdır. Size bu endişesini izhar edip meşveret edene şu satırları okuyunuz. Ne kendisini ve ne bir yuva kurmayı tasarladığını tanımayan kimsenin bu hususta kat’i bir hüküm vermesine imkân yoktur. İffetsizliği anlaşılmışsa elbette mü’min böylesi ile teşrik-i hayat etmez ve edemez. Kendisine üç gece bu meseleyi istihare etmesini ve mahallin şayan-ı itimat ve halkça iyi tanınan dini veya manevi şahsiyeti ile istişaresini tavsiye ederim.
Size ve efrad-ı ailenize, arkadaşınıza ve Allah için sevdiklerinize selam ve dualar eder hayır dua beklerim. Allaha emanet ederim kardeşim.
El Baki El hubb-u fillah
Ahiret kardeşiniz
İbrahim Hulusi
Orjinalini indirmek için tıklayınız!
Bir önceki yazımız olan 142) ŞERİAT MESELELERİNDE HATAYA DÜŞMEMEK İÇİN NE YAPALIM? başlıklı makalemizde ikindisünneti ve yatsının ilk sünneti hakkında bilgiler verilmektedir.