114) “YERDEN GÖĞE DAVA EDERİM” FIKRASININ DAVASI NEDİR?

114) “YERDEN GÖĞE DAVA EDERİM” FIKRASININ DAVASI NEDİR?

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللّٰهِ وَ بَرَكَاتُهُ

Sual: Tabiat Risalesi: Misalde; zihayat bir macun, hayattar bir tiryak deniliyor. Hayattar ve zihayat olmasındaki maksat nedir?

Cevab: Hayatlılara hayat verecek veyahut hayatlarını devam ettirecek müessir bir ilaç demektir.

Sual: 11. Söz’de izah edilen dokuz gayeden üçüncüsü; “Şu teşhirgâh-ı dünyada, mahlûkat nazarında, esma-i İlahiyenin sana taktıkları garip sanatlarını ve latif cilvelerini bilerek hayatınla teşhir ve izhar etmektir”; teşhir ve izhar ne şekilde olur?

Cevab: Binbir ismin sahibi Allah’ın en mükerrem mahlûku ahsen-i takvime müstaid olan insan, iman ile o esmanın sahibi Zülcelal’inin kendi üzerindeki esması ile daimî tasarrufunu hissedip kendi nev’inde olan diğer insanlara izhar etmesi demektir. Açlık hissetmekle O’nun Rezzakiyetine, hastalığımızla O’nun Şafi ismine ihtiyacımızı hissettiğimiz gibi diğer esmanın hayatımızdaki tesirlerini de böylece hissedebiliriz. Bizi var edenin var olduğumuz müddetçe esması ile tasarrufu altında bulunduğumuzu bilmemiz ve inanmamız gerektir. Dikkat ve himmet bizden, tevfik Allah’tandır.

Sual: Siyah dutun bir meyvesi denilen parçada: “Yerden göğe dava ederim” fıkrasının davası nedir?

Cevab: Bir arzlı sıfatı ile arzdaki şahitler namına, sema âlemindeki nurani şahitlere vahdaniyet-i İlahiyeyi duyurmak istemek manasına halî bir şahadettir.

El Baki, El hubb-u fillah,

Muhibb-i Muhlisiniz,  İbrahim Hulusi

Orjinalini indirmek için tıklayınız!

Bir önceki yazımız olan 113) AYİNEDİR BU ÂLEM, HERŞEY HAK İLE KAİM başlıklı makalemizde Ayinedirbualem hakkında bilgiler verilmektedir.