135) MASRAFTA İKTİSAT, MAİŞETİN YANİ GEÇİMİN YARISIDIR

135) MASRAFTA İKTİSAT, MAİŞETİN YANİ GEÇİMİN YARISIDIR

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللّٰهِ وَ بَرَكَاتُهُ

Ahiret kardeşim, Manevi evladım

Son mektubunuzun cevabını ihtiyarsız geciktirdim. Evvela şunu söylemem lazım, hadislerin izahı veya şerhi bu ilme vakıf olmaya veya buna yardım edecek eserlerin vücuduna ihtiyaç gösterir. Sizin yazınızı esas tutarak bu cevabı pek kısa ve kendi anlayışıma göre vermeye mecburum. Bizden sorulacak şeyler malumunuz olan eserlerdeki iyi anlaşılmayan şeyler olmalıdır.

  1. Sualinizdeki, “Masrafta iktisat, maişetin yani geçimin yarısıdır” demek; masraf olmamak mümkün değildir. İtidal dâhilinde sarf edilir. Yorgana göre ayak uzatılırsa geçim yarı yarıya kolaylaşır. Halk ile dost geçinmek aklın yarısıdır. Yani; halk ayrı ayrı karakterde olduğu için bunları incitmeden ve incinmeden geçinmek aklı tam ve kâmil olanlarca mümkün olur, demektir. Sualin güzel olması da bilmeye bağlıdır. Bilgisi az veya yok olanın suali de boş ve cevaba layık olmaz.
  1. Sualinizin cevabı: Aklın başı halka sevgi göstermektir. Çünki Allah bütün yarattıklarını en güzel bir surette yaratmış olduğu, Secde suresinin 7. ayetinde beyan ediliyor. Aklı başında imanlı kimse, yaratılanları yaratandan ötürü sever ve sevmelidir.
  2. Sualinizin cevabı: Eğer bir adamın iyilikleri fenalıklarına kemmiyeten veya keyfiyeten ziyade gelse o adam muhabbete ve hürmete müstahaktır. Yani; bir adamın iyilikleri ya sayı itibariyle fazla olur veya değeri cihetiyle birçok kötülüklerini örtecek haldedir. Hesabı bu esasa göre yapmalı ki sevilmeğe ve hürmete layık olup olmadığı meydana çıkabilsin.

                                                                                                             El Baki El hubb-u fillah,

    Muhibb-i Muhlisiniz,

  İbrahim Hulusi

Orjinalini indirmek için tıklayınız!

Bir önceki yazımız olan 134) RİSALE-İ NUR'U HERKES İZAH EDEBİLİR Mİ? başlıklı makalemizde risale-inurunizahı hakkında bilgiler verilmektedir.