RİSALE-İ NUR’DAN ALAKALI MEVZULAR
Dördüncü Misal: Hulusi Bey’in Yirmiyedinci Mektub’daki fıkralarının şehadetiyle; en mühim ve müessir tarîkat olan Nakşî tarîkatından ziyade himmet ve meded, feyiz ve nuru; esrar-ı Kur’aniyenin tercümanı olan nurlu Sözler’de bulmuştur.
Said Nursî, (Yirmisekizinci Mektup, Sayfa 358 )
Taharri-i hakikat ile ömür geçirir iken mukadderat bu âsi bîçareyi de beş sene evvel Şah-ı Nakşibend Hazretlerinden Muhammed-ül Küfrevî Hazretlerine doğru açılan tarîk-ı Nakşibendîye idhal eylemişti.(*1) Sonra muvakkat bir küsuf neticesi olarak yol kaybolmuş, zulmet ve dikenler içinde kalınmış iken nurlu Sözler’inizle zulmetten nura, girdabdan selâmete, felâketten saadete çıktım. اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ هذَا مِنْ فَضْلِ رَبِّى Ferman buyuruyorsunuz ki: “İmanı kurtarmak zamanıdır.” عَلَى الرَّاْسِ وَالْعَيْنِ
Hulusi, (Barla Lahikası, Sayfa 32)
(*1) Sâniyen: Silsile-i ilmiyede bana en son ve en mübârek dersi veren ve haddimden çok ziyâde şefkatini gösteren, Hazret-i Şeyh Muhammede’l-Küfrevî (Kuddise sirruhû’nun) hulefâsından Alvar’lı Hoca Muhammed Efendi’ye ve ihvanlarına çok selâm ve arz-ı hürmet ederim.(*NAŞİR) Ve o havalide Nurlarla alâkadar senin dostlarına çok selâm ve Nur hizmetinde muvaffakıyetlerine dua ederiz.
اَلْبَاقِى هُوَ الْبَاقِى
Hasta Kardeşiniz Said Nursî, (ENVAR Neşredilmeyen mektuplar, Sayfa 42)
(*NAŞİR) Üstad Hazretlerinin bu ve daha sonra selam ve duaları için Alvar’lı Hoca Muhammed Efendi (Efe) Hazretlerinin Hulusi Ağabeye yazdığı mektuplarda, çok yüksek cevapları da Envar Neşriyat neşredilmeyen mektuplar Sayfa 43 te neşredilmiştir.
Hulusi Yahyagil Ağabeyin, Hz Üstad ve Risale-i Nur’lar ile tanışmadan beş sene evvel Cizre’de intisap ettiği, Seyyid Şeyh Zeynel Abidin Efendi’nin mektubuna cevabi mektubu
(Seyyid Şeyh Zeynel Abidin hazretlerinin torunu, Said Güner’in arşivinden.)
وَاِنْ مِنْ شَيْءٍ اِلاَّ يُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللّٰهِ تَعَالَى وَ بَرَكَاتُهُ
Aziz ve Muhterem Efendim!
… lütufnamenizden dolayı Hâlık-ı Kerim’e nihayetsiz hamd ve şükürler ederim. Manevi evladınız ve uhrevi kardeşinizi unutmadığınıza da teşekkür ederim. Üç oğlum ve bir kerimem hayattadır, her birisi bir taraftadır. Halen burada tek olarak bulunuyorum. Ailem memlekettedir. Resmi dairede kalmaktayım. Hususi ikametgâhım yoktur, askerlik şubesindeyim.
Maddi rütbem; şimdiki tabiri ile albaydır, yani miralaydır.
Manevi rütbem; Acz-i mutlak, fakr-ı mutlak, şükr-ü mutlak, şevk-i mutlak düsturuna bağlı çok kusurlu abd-i mümindir. “Lillahil hamd”
Vazifem; Şuurum taalluk etmeden hizmet-i Nuriye’de hadimliktir.
Nefsim, emmare derekesinden kurtulmadı, onun ıslahı ile de meşgul değilim. Belki mübarek dualarınız beni huzur-u İzzet-i Mevla’ya kabule layık bir hale getirir. Yoksa böyle giderse neticeden korkulur.
Mübarek ellerinizi takbil eder, hayır duanızı istirham eder, mahdum u alinize hayırlar temenni ederim.
اٰخِرُ دَعْوَيهُمْ اَنِ الْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ اَلْبَاقِى اَلْحُبُّ لِلّٰهِ ٭ وَالْبُغْضُ فِى اللّٰهِ ٭ وَالْحُكْمُ لِلّٰهِ
23 Rebiülevvel 1365
(26 ŞUBAT 1946)*NAŞİR
Uhrevi kardeşiniz, İ. Hulusi (imza)
SEYYİD ŞEYH ZEYNEL ABİDİN HAZRETLERİNİN TORUNU,
SAİT GÜNER’İN NOTU
Hz. Üstad’ın ilk talebesi olan Hulusi Yahyagil, kitabının 52. sahifesinde (Üstadla) tanışmadan önceki yazısında belirtmiştir. Hz. Üstad’a intisab etmeden 5 yıl önce Nakşibendi halifelerinden Seyyid Şeyh Zeynel Abidin Hazretlerinden ders almış. Seyyid Şeyh Zeynel Abidin Hazretlerine yazmış olduğu 23 Rebi-ül evvel 1365 tarihli mektubundan.
Seyyid Şeyh Zeynel Abidin Hazretlerinin torunu, Said Güner’in arşivinden.
14-3-2012
Said Güner
(imza)
Orjinalini indirmek için tıklayınız!
Bir önceki yazımız olan 10) ŞÜKÜR HAKKINDA HUTBE başlıklı makalemizde Hulusibey ve Şükür hakkında hutbe hakkında bilgiler verilmektedir.