اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللّٰهِ وَ بَرَكَاتُهُ
Ahiret Kardeşim.
Garb seyahatinden 14.09.1970 de dönmüştüm. 15 Eylül 1970 tarihli mektubunuzu 21.09.1970 de aldım. Altı gündür yatakta değilim ama hastayım. Suallerinize cevab vermeden evvel eserdeki yerlerini yazmakla bana kolaylık göstermenizi tavsiye ederim.
1 – Ehl-i nazar zahir ile basiret ehli olan ehl-i hakikat, mana ve mahiyetle iştigal ederler. Elbette ehl-i nazar ehl-i basirete yetişemezler.
2 – A’mali uhrevide kanaat için اَخْلِصْ دِينَكَ يَكْفِيكَ الْقَلِيلْ “Dininde ihlaslı olduğu halde az bir amelde sana yeter” mealindeki hadis kâfi cevab veriyor. Yani; İhlaslı, Allah rızası için olan az amel, ihlassız çok amele tercih olunur.
3 – Sevgi ve muhabbet ihtiyari mi, devamı ne iledir?
El Cevab: Muhabbet ihtiyaridir, zoraki sevgi olmaz. Amma sevginin çeşitleri var. Şehvani, nefsani olanları hariç, ya hakiki veya mecazi olur. Mecazi demek hakiki olmayan demektir ki, bundan ya vazgeçilir veyahut mecazi sevgi hakiki sevgiye çevrilir.
Bir misal; sevimli güzel kokulu bir çiçek o güzelliklerine binaen sevilir. Çiçek kurur, o zaman bu sevilmeye layık değil diye vazgeçilir. Fakat o çiçeğe Sâni’ hesabına sevgi gösterilmişse; bu fenaya gitti amma tohumunda, gözlerde hayati gayeleri bıraktı. Hem onun emsalini halkeden ve halkedecek olan Bâki’dir… der, hakiki sevgiye girer selameti bulur. Sevginin devamı, sevginin Allah namına olması iledir.
Bu kadar yeter. Allah’a emanet olunuz. Hayır, duada unutmayınız. Vesselam.
23.09.1970
Duacınız
İbrahim Hulusi
Orjinalini indirmek için tıklayınız!
Bir önceki yazımız olan 70) ŞEVK-İ MUTLAK VE GIBTA DAMARINI TAHRİK ETMEMENİN İZAHI başlıklı makalemizde gıbtadamarı: ve şevk-imutlak: hakkında bilgiler verilmektedir.