165) KİTABİYİZ, VESSELAM

165) KİTABİYİZ, VESSELAM

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللّٰهِ وَ بَرَكَاتُهُ

Manevi Evladım…

10.3.1971 tarihli mektubunuza cevab.

1) Bilmukabele selam eder vatani hizmetten terhisinizi de hayırlı olsun diyerek karşılarım.

2) Sual: “Meziyetin varsa hafa turabında kalsın, ta neşv-ü nema bulsun” sözünün manası ve izahı.

Cevap: Talib daima nefsinde kusur ve kendinde acz-ü fakr görecek, meziyet görmek nefsin desisesidir. Aldanmamalı, izhar etmemeli ki çekirdek ve tohum gibi, onlar nasıl toprak altında gizlenmekle istidatları inkişaf ediyorsa insan yani; talib de açığa vurmasın ki o meziyet ve istidat kemale yürüsün.

3) Sual: “Meslek ve meşrebi, kitabidir” söylentinin hakikatı.

Cevap: Derslerimiz Kur’an’dan gelen, sızan hakikatlerdir. Düsturumuz ihlastır. Yani “اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ اِخْوَةٌ” fermanı hükmünce müminlerle münasebetimiz uhuvvettir. Kitabiyiz vesselam.

4) Şu kâinat bir bürhan-ı muazzamdır. Lisan-ı gayb şehadetle müsebbihtir, muvahhiddir. Evet, tevhid-i Rahmanla büyük bir sesle zakirdir ki… İfade ettiği mana?

Cevap: İsrâ’ suresi 44. Ayet ile gök ve yer ve onlarda olan melekler ve ins-ü cin Allah’a tesbih ederler. Yaratılanlardan hiçbir şey yoktur ki, Allah’ı hamd-ü tesbih etmeyeler. Velakin siz onların tesbihlerini anlamazsınız, denildiği gibi her şey Cenab-ı Hakkı zakirdir, müsebbihdir. Kâl dili olduğundan anlamak için melekleşmek, ruhlaşmak, melekeleşmek, ruhanileşmek lazım ki anlaşılsın.

24. Söz’ün bülbül bahsine bakılsın. Bülbül beş gaye için istimal olunuyor. Beşincisinin sonuna doğru “Bülbül kendi dili ile konuşur, biz şu manaları onun hazin sözlerinden anlarız. Melaike ve ruhanilerin anladıkları gibi” deniliyor. Öyle ise kâinat bir burhan-ı muazzamdır. Hâlıklarının varlığına, birliğine, layemutluğuna… şehadet ediyorlar.

Maddi hava gibi manevi hava da bulanık, ihtiyatlı hareket ediniz. Kardeşlerle müzakere ediniz.  

El Baki El Hubbifillah, Muhibbi Muhlisiniz

İbrahim Hulusi

Orjinali indirmek için tıklayınız!

Bir önceki yazımız olan 164) İBDA' VE İNŞA HAKKINDADIR başlıklı makalemizde ibda ve inşa ve ibdaveinşa hakkında bilgiler verilmektedir.